Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Běhání a viry: Zvládneme obojí

Michal Vítů 0

Koronavirová opatření převrátila republiku naruby. Přestože společnost nyní řeší mnohem naléhavější otazníky než aktivní trávení volného času, běžcům nikdo nevymaže z mysli otázku:

„Co mám teď jako dělat?“

To nejlepší, co můžete a musíte udělat, je zachovat klid. Byť to tak nevypadá, nic jiného nám nepomůže. Běžci z podstaty své záliby ji staví na pravidelném posilování dýchacího a oběhového ústrojí. Tělo je v porovnání s nečinnými jedinci odolnější. Z kondice se nechá těžit, ne však na ni hřešit.

I v současnosti nejznámější koronavir je v první řadě vir. Tudíž se jej týkají pravidla platná pro obvyklé období, kdy řádí nejrůznější virózy. Samozřejmě, v tomto případě musíme přihlédnout i k asi každému známým důrazným zásahům ze strany představitelů státu.

Hezky popořádku. Trénovat ano, či ne?

Klíčovým prvkem v každé virotické době by mělo být posilování obranyschopnosti. Přinejmenším imunologové doporučují věnovat se přiměřeným pohybovým aktivitám, nejlépe na čerstvém vzduchu. Vlastně nabádají k témuž co obvykle, to znamená třicet až pětačtyřicet minut nevyčerpávající činnosti s četností obden. Taktéž doporučují více spát, častěji pít vlažnou vodu kvůli navlhčování sliznic, drinky s čerstvě vymačkanými ovocnými šťávami, lépe jíst. A zachovat si klidnou mysl. V této době samozřejmě zdůrazňují pochopitelnou, jednoznačnou nutnost nesdružovat se, být nanejvýše zodpovědný, ohleduplný.

Hezká teorie, nenapadnutelná, zaručeně účinkuje. Jenže jak na ni v podstatě ze dne na den napasovat trénink, na který jste zvyklí po desítky měsíců, let? A co s tréninkovým plánem směřujícím k určitému (pravděpodobně přesunutému) závodu? Navíc vás v práci dost možná poslali na nucenou „dovolenou“. Času, že nevíte, co s ním. Od všední zátěže oproštěné tělo má energie, že by snad i vzlétlo.

Pravidlo číslo jedna v těchto dobách zní: Zdravý rozum.

Ať už mezi lidmi řádí cokoliv, každá aktivita vás musí posilovat, nikoliv vás srážet. Tělesně, duševně, po stránce imunity. Jedno s druhým. Přikažte sami sobě lehkou hlavu. Nejsnazší je přijmout rozplynuvší se vrchol sezóny. Závodů bude, navíc jasně vidíte, že běhání je dost právě o cestě k cíli.

Tréninkový plán každopádně zaslouží revizi s jeho vystavitelem. Makáte-li podle všeobecných on-line rozpisů, funguje jednoduchý fígl. Míru zátěže o jeden řád ponižte. Dlouhé běhy zkraťte na únosnou, nevyčerpávající mez, tempové tréninky odběhejte v tepovce nižší o jeden level. Namísto drsného intervalového tréninku si dopřejte občerstvující rovinky.

Měli byste všechno udýchat, nadchází tedy skvělá doba pro nauku ikonického nádechu nosem. Všichni o něm mluví, dohromady nikdo to nedělá.

Ideál je znát dobře svoji „zotavovací“ hranu. Tedy zátěž, ať už z pohledu intenzity či délky tréninku, s níž si naše tělo poradí bez významnějšího zakolísání vlastní obranyschopnosti. Přičemž v této chvíli se nehodí poznávat ji pomocí jejího neustálého překračování… Proto ten přinejmenším dočasný úkrok od (svým způsobem) stresového způsobu přípravy. Na běhání se těšte.

Jasně, skoro každému z nás to letos zjara zrovna jako z udělání „lítalo“. Ale žádný strach, že během pár vynuceně udržovacích týdnů zapomenete běhat. Naopak, berte to jako určitý restart! Třeba si to ještě neuvědomujete, třeba jste jej ve skutečnosti dokonce potřebovali.

Pro pár týdnů vám neuškodí dokonce ani prachobyčejná kombinace vycházek s domácím cvičením. Ano, rotoped, eliptical či dokonce běhátko se nyní vyvažují zlatem. Kdo je má, je král. Jestliže se však opět máme bavit o zdravém pohybu, vždy cvičte v dobře odvětrávané místnosti. A pokud jste dosud tyto pomocníky používali jako němého sluhu, věšák, nepřehánějte to ani tady. Imunita neřeší, kde a jak jste jí dali na frak.

A co v současnosti asi nejdiskutovanější téma. Ochrana úst, roušky. Ano či ne?

Legislativně vzato – alespoň v době vzniku tohoto článku – rozhodně ano. Zatímco Rakušané pobyt jednotlivců venku zatím neomezili (zakázali však sport) a roušky nevyžadují, naši západní sousedi v opatřeních individuální rekreační sport v místě bydliště dokonce přímo povolují, u nás máte chodit nejraději jen do práce a domů. Bez zakrytých úst riskujete pokutu i v nejhlubším lese.

Jistě, infekciologové a epidemiologové sami zdůrazňují, že venku, zejména v přírodě nemá rouška výraznější smysl. Snad s výjimkou celodenně přelidněných velkoměstských ulic, jakože tuzemské bulváry nyní připomínají spíše města duchů. Viry se narozdíl kupříkladu od bakterií ve volném prostranství neudrží, „létají“ pouze mezi lidmi. Nákaza hrozí navíc za splnění určitých podmínek.  Podle doktorů si můžete neustálým zakrýváním tváře spíše ublížit, neboť jakákoliv současná ochrana úst po dvaceti minutách přestává účinkovat. Dokonce si přímo v obličeji „pěstujete vlhkou zahrádku“ z množících se bacilů. Ostatně, jedinci, kteří často používají funkční šátek jako ochranu před sychravým vzduchem, vesměs vědí své o celozimní rýmě…

Představitelé státu, přestože někteří neopodstatněnost tohoto nařízení v liduprázdné přírodě již veřejně připustili, prozatím zůstávají v rouškové kampani neoblomní. Patová situace trvá.

Prakticky vzato se seriózně běhá, trénuje s čímkoliv přes pusu nelehko. Teprve takto nedobrovolně přidušeni si uvědomíte, jak důležitý volný dech ve skutečnosti je. Ještě tak se nechá šátek nosit na kolo, kde tepová i dechová frekvence přece jen nevyskočí tak vysoko, tkanina se tolik neopotí. Pro snadnější nádech nosem byste si sice mohli zakrýt pouze ústa kvůli výdechu. Nouzovou vyhlášku však porušujete úplně stejně jako většina těch, co běhají po lese se staženým nákrčníkem a nasazují si jej při potkávacím manévru. Sice je to i dle mínění kovaných odborníků naprosto dostatečné, bezpečné, nicméně zákon velí jasně: všichni, všechno, všude.

Nezbývá než věřit v brzké uvolnění pravidel rozumným směrem. A nebojte, i ty naše tradiční tréninky opět otevřeme. Samozřejmě, jakmile situace dovolí. Děláme to přece pro zdraví.

A na úplný závěr si to pojďme krátce shrnout:

TAKHLE ANO 😉
👍 buďte ohleduplní, zodpovědní
👍 snažte se celkově vzato trávit co nejvíce času na čerstvém vzduchu, na sluníčku
👍 běhejte, pokud jste zdraví, v dobrém rozpoložení
👍 pozor na zvýšenou únavu, nemusí zrcadlit jen tréninkovou odezvu, nýbrž i počínající nachlazení či virózu
👍 hýbejte se pokud možno v přírodě, v otevřené krajině či alespoň v parku, vybírejte si poklidná místa, obzvláště nyní stranou od civilizace
👍 jakmile doběháte, bezprostředně po uklidnění dechu jděte do tepla
👍 napijte se vlažné tekutiny, dopřejte si uvolňující sprchu
👍 byť to nyní nemusí být snadné, snažte se celkově uklidnit, uvolnit, vyčistit hlavu

TAKHLE NE 🤨
👎 v současnosti zapomeňte na společné tréninky, běhejte sami, nanejvýš se zdravým partnerem
👎 ani po uvolnění pravidel nenavštěvujte skupinové tréninky ani cvičení, pokud se necítíte dobře
👎 neběhejte po rušných ulicích, pokašlávající lidé, výfukové a jiné zplodiny sliznicím nepřidají
👎 bezprostředně po doběhu se straňte vydýchaných, přelidněných prostor, MHD. Klasikou je koupě svačiny cestou z běhání. Rozpumpované plíce natáhnou všeho více, tedy i případných bacilů

Komentáře k článku "Běhání a viry: Zvládneme obojí":

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *