Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

5. díl: Běhání v zimě + tréninkový plán na 4. týden

Salming Tým 0

Ahoj běžci, další týden za námi, a vy už byste pomalu ale jistě měli začít cítit, že vše směřuje k našemu společnému cíli – dobrému pocitu z vašich běžeckých výkonů a běhu celkově. A pevně věříme, že pokud jste pilně dodržovali tréninkové jednotky z našich plánů, tak že se přesně toto začíná projevovat.

Předposlední týden našeho běžeckého programu se ponese opět v duchu mírného navýšení zátěže.  Začátečníci už by pomalu mohli být schopni souvislejšího běhu. Nicméně, pokud to ještě stále není ono, nerozpakujte se třeba byť jen párkrát využít mezichůze. Jak jsme si už párkrát zdůraznili, není to žádná hanba. Mírně pokročilí začínají týden sadou technicky laděných třístovek. Zdůrazňujeme, že se nejedná o žádné intervaly, v chladném počasí by beztak neměly velký význam. Jedná se o pocitově technický trénink. Posléze si vyzkouší stupňovaný běh a o víkendu složený trénink, který učí tělo přivykat na pravidelnější zátěž, pracovat s únavou.

Video tohoto týdne jsme rozhodli věnovat tématu, které je právě v těchto dnech aktuální. Běhání v zimě je velké, poměrně rozporuplné téma, a my cítíme, že je potřeba si o něm pár věcí povědět. Mimo to si jako obvykle krátce rozebereme tréninkové plány a podíváme se na zoubek tématu, které s během zdánlivě nesouvisí, ale je pro něj velmi důležité – výživě. Tak si to užijte 😉

BĚŽECKÉ PLÁNY – 4. TÝDEN

Plány pro jednotlivé týdny vám budeme vždy přinášet ve formátu PDF. A to zejména pro to, abyste si je mohli případně vytisknout nebo třeba uložit do vašeho telefonu. V každém z plánů naleznete krom samotného rozpisu tréninků i vysvětlivky, které rozhodně doporučujeme pročíst.

CO NEUDÝCHÁŠ, TO NEUBĚHNEŠ

Je spousta důvodů, proč velká část běžců přestává v zimní období běhat. Časné stmívání, lezavé počasí, bláto nebo dokonce náledí. I té energie a chutě je v tomto období o dost méně.

Na druhou stranu se právě v chladnějším ročním období nejlépe začíná. Ostatně i standardní vytrvalecká příprava startuje obyčejně s prvními prosincovými dny a vrcholí na jaře. A proč tomu tak je?

ZKLIDNĚNÍ

Zimní čas vyzývá ke zklidnění. To potřebujeme všichni, stejně jak čas pro sebe. I  běh takový je. V zimě se prostě běhá více na pohodu.

OBLÉKÁNÍ

Na zimu se oblékneme, na vedro ne. V našich zeměpisných šířkách ani nepotřebujeme polárnické oblečení. Stačí si pořídit více vrstev funkčního oblečení. Na tělo tričko, které dobře odvádí pot, doprostřed lehce zateplenou mikinu, navrch prodyšnou větrovku či vestu. Nikdy nezapomínejte na čepici ani rukavice. Prostým zkoušením vrstvěte oblečení tak, abyste se hlavně příliš nepotili. Prvních pár minutek byste měli cítit lehký chlad, ten záhy zmizí a vám je báječně.

TIP: Obecná pravidla oblékání jsme shrnuli v článku „Běžecká zima je tady, co na sebe?

ZDRAVÍ

Běhání v zimě je zdravé. Posiluje imunitu, činí vás celkově odolnějšími. Ano, někdy i odhodlanějšími, to když náhodou podmínky nejsou úplně tip top.

VYTRVALOST

V neposlední řadě, když v zimě opravdu začnete a odběháte ji (tedy v tom na první pohled pocitově náročnějším období), pravděpodobně už nepřestanete!

ZÁBAVA

Zimní běhání je hlavně zábava. Kupříkladu takové dovádění v čerstvém, lehkém prašanu je doslova očistná záležitost. V neposlední řadě se nabízejí šikovné doplňkové sporty, ať už je to běžecké lyžování nebo bruslení.

A na závěr náš recept na jednoduchou a vyváženou snídani:

INGREDIENCE

3 lžíce ovesných vloček
1 lžíce chia semínek
1 lžíce strouhaného kokosu
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžička kakaa
2 vejce velikost M
1 střední banán

V míse smícháte ovesné vločky, chia semínka, strouhaný kokos, slunečnicová semínka a kakao, zalijete horkou vodou (množství tak akorát, aby byla celá směs ponořená) a necháte cca 10 – 12 hodin odležet. Následně rozmixujete vejce spolu s banánem a postupně přimícháte připravenou směs. Takto připravenou kaši přelijete do vhodných nádob a zapečete v mikrovlnné či horkovzdušné troubě.

ŽÁDNÁ BĚŽECKÁ OTÁZKA NENÍ HLOUPÁ OTÁZKA

Na závěr přidáváme informaci, kterou budeme přidávat do každého článku v rámci našich tréninkových týdnů. Určitě se nebojte nás na cokoliv zeptat! Ještě jsme se nesetkali s otázkou o čemkoliv, co se týká běhaní, která by nám přišla nesmyslná. A samozřejmě si věříme, že na jakoukoliv běžeckou otázku dokážeme správně odpovědět 😉

Ptejte se ideálně v komentářích pod tímto článkem, případně kdekoliv v rámci našich sociálních sítí (Facebook, Instagram, Youtube). Budeme se snažit na vaše zvídavé dotazy co nejrychleji reagovat 😉

Komentáře k článku "5. díl: Běhání v zimě + tréninkový plán na 4. týden":

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *