Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Sálovky nejen pro sálové sporty?

Simona Pancíř Švarcová 0

Když se řekne sálová bota, tak si většina z nás představí sporty jako jsou florbal, squash, futsal, badminton nebo házená. Je taková bota ale vhodná i pro člověka, jako jsem já? Výše zmíněnými sporty nepolíbená, za to několikrát do týdne praktikující jiné indoor aktivity? Rozhodla jsem se to pro vás na vlastní kůži vyzkoušet, a řádně při mých cvičení otestovat všechny naše top sálové modely Hawk, Viper a Kobra.

Je důležité se správně obout i na cvičení?

Pravidelně předcvičuji skupinové lekce TBW (Total Body Workout). Jedná se o dynamické cvičení v tělocvičně, které trvá okolo 90 minut. Doteď jsem obutí vůbec neřešila, a většinou obula například běžecké boty, o kterých jsem věděla, že mi sedí. Nebo univerzální sportovní botu, vybranou spíše podle vzhledu než cíle použití. A stejně tak, když jsem se podívala na nohy svých cvičenců, byli jsme na tom všichni dost podobně.

Je poměrně zarážející, že jsme schopní mít na každou sportovní aktivitu speciální výbavu, řešit její výběr do posledního detailu, ale už nepřemýšlet nad tím, co si obout na cvičení do tělocvičny. Přitom v tělocvičně netrávíme málo času, a cvičení v ní je kolikrát ještě náročnější než ostatní sportovní aktivity. Kde je tedy hlavní chyba? O benefitech správného obutí pro cvičící indoor aktivity toho prostě moc nevíme.

Existuje ideální bota na cvičení?

Vhodných bot určených vyloženě pro cvičení je na trhu jako šafránu, a z mých zkušeností se dost často nepotkávají s kvalitou. Úplně ideální „cvičící“ botu nejspíš nenajdete, ale určitě se dá říct, že existují boty pro cvičení vhodnější více a vhodnější méně. Například mnou oblíbené běžecké boty jsou pro cvičení ze své podstaty nevhodné. Jejich konstrukce je stavěná na lineární způsob pohybu s minimálními změnami směru a jejich tlumení podporuje hlavně správný běžecký došlap a odraz. Naproti tomu sálová obuv je přesně ten typ obuvi, která vám při cvičení pomůže fungovat mnohem efektivněji.

Které vlastnosti sálových bot při cvičení oceníte?

Stabilita
Kardio cvičení je většinou plné dynamických poskoků a úskoků. Podobné prvky najdete i ve většině indoor sportů, a proto je stavba sálovek na stabilitu hodně zaměřená. Podrážka je většinou širší a například u našich top modelů sálových bot nechybí na malíkové hraně speciální úprava, která pomáhá zabránit vyvrácení kotníků do strany.

Flexibilita do všech směrů
Sálové boty jsou stavěné pro rychlé změny směru, pokleky, a další nároky kladené těmito sporty. Sálové boty tak krom stability umí zajistit i správný ohyb chodidel a kotníků, což je další vlastnost, kterou oceníte při jakémkoliv indoor cvičení.

Pohodlí
Správná šířka, použité materiály v tlumení boty, většinou lepený svršek, který nikde nedře. To vše dělá z kvalitnější sálové obuvi ideální volbu, pokud vezmeme v potaz parametr pohodlí. A věřte, že čím delší a náročnější cvičení absolvujete, tím více tento parametr oceníte.

Přilnavost podrážky
Top modely sálových bot mají v drtivé většině skvěle zpracovanou podrážku z opravdu kvalitní pryže. To je důležité nejen při sálových sportech, ale oceníte při všech těch poskocích, výskocích a jiných radostech, které bývají součástí jakéhokoliv indoor cvičení.

Vzhled
Vzhled je samozřejmě spíše bonusovou vlastností, která nemá na funkčnost bot a činnost, kterou v nich provádíte, jakýkoliv vliv. Na druhou stranu, nebudeme si lhát, pro většinu z nás je i vzhled pořádně důležitý. U sálových bot je výhoda, že jejich výběr je oproti botám vhodných pro cvičení nepoměrně větší a zajímavější.

Sálovky pro cvičení ano či ne?

Závěrem bych ráda uvedla, že co se obutí na cvičení týče, tak je to podobně jako s jakoukoliv jinou sportovní činností. Běhat můžete vyrazit v nejlevnějších teniskách, na tenis si vzít dřevěnou raketu a zajet si pár kilometrů na skládacím kole také zvládnete. Pokud však chcete, abyste se při jakékoliv takové činnosti cítili dobře, a prováděli ji co nejefektivněji, tak věřte, že čím lepší vybavení pro ni budete mít, tím lépe to půjde. A touto optikou mohu všemi deseti doporučit kvalitní sálovou botu jako ideální obutí pro indoor cvičení.

Komentáře k článku "Sálovky nejen pro sálové sporty?":

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *