Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Běžecká zima je tady, co na sebe?

Salming Tým 1

Blíží se nejchladnější období roku, a speciálně pokud to bude vaše první běžecká zima, tak se určitě budete ptát, v čem do nevlídného počasí vyběhnout. Jednoduchá odpověď na tuto otázku bohužel neexistuje, a vy si tak jako tak budete muset projít obdobím, během kterého zjistíte, co se sedí konkrétně vám za konkrétních podmínek. Přesto vám zkusíme pár tipy toto období co nejvíce zkrátit a zjednodušit.

 

„NEEXISTUJE ŠPATNÉ POČASÍ, JEN ŠPATNĚ OBLEČENÝ BĚŽEC.“

 

Nejprve pár obecných pravidel

VŽDY SE OBLÉKEJTE ÚMĚRNĚ PLÁNOVANÉ INTENZITĚ BĚHU. Je rozdíl, pokud máte v plánu volný regenerační výběh nebo se tréninkově chystáte pokořit váš rekord na 10 km. Zatímco v prvním případě pravděpodobně oceníte každou z obléknutých vrstev oblečení, ve druhém případě budete mít chuť postupně všechny odhodit. Myslete prostě na to, že čím větší intenzita výkonu, tím vyšší teplota vašeho organismu.

PŘED ZAČÁTKEM BĚHU POCIŤUJTE LEHKOU ZIMU. Pokud vyjdete před dům, a zakousne se do vás lehký pocit chladu, tak věřte, že je vše v pořádku. I přitom nejvíc regeneračním běhu se po pár stovkách metrů zahřejete natolik, že si na počáteční zimu ani nevzpomenete.

HLAVA, RUCE, CHODIDLA. Na tuhle jednoduchou trojčlenku myslete zejména tehdy, když už jdou teploty pod 5 stupňů nad nulou. Speciálně hlavou a rukami uniká velká dávka tělesného tepla, a pokud tomuto úniku zamezíte, udržíte mnohem lépe teplotní komfort. Vaše chodila si při běhu samy od sebe sice zahřejí lépe, ale i tak vám za teplejší ponožky budou děkovat a fungovat, jak mají.

PO SKONČENÍ BĚHU ŠUPEM CO NEJRYCHLEJI DO TEPLA. Možná nejdůležitější pravidlo pro běhání v zimních měsících. I když se budete cítit krásně zahřátí, tak věřte, že je to v chladném počasí pocit velmi ošidný. S protahováním a dalšími činnostmi, na které jste po běhu zvyklí, se co nejrychleji přesuňte do tepla a sucha.

NEEXISTUJE ŠPATNÉ POČASÍ, JEN ŠPATNĚ OBLEČENÝ BĚŽEC. Poměrně známé pravidlo, které je zároveň extra pravdivé. Nebojte si vyběhnout ani když teploty klesnou pod nulu a venku padá sníh. Pokud se správně obléknete, tak vám odměnou budou křupající sníh pod nohami a krásně červeně vybarvené tváře po návratu do tepla. A věřte, že to člověku zvedne náladu a o to lepší pocit ze sebe má 😉

Komentáře k článku "Běžecká zima je tady, co na sebe?":

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *